NEPG stel oogstraming bij naar iets minder dan 27 miljoen ton

De NEPG (Noord-West-Europese aardappeltelers) hebben een nieuwe oogstraming gemaakt voor consumptieaardappelen in de belangrijkste 5 Noord-West Europese aardappellanden. Als alle aardappelen worden  gerooid zal er totaal ongeveer 26,9  miljoen ton worden geoogst. Dit is 10% meer dan vorig seizoen en 1,8% meer dan het 5-jaarsgemiddelde. In 2014 en 2017 was de oogst veel groter.

Uitbreiding areaal

Dit seizoen wordt de grotere oogst veroorzaakt door de uitbreiding van het areaal in de 5 landen. Dit groeide met 9% ten opzichte van het 5-jaarsgemiddelde. Dit jaar worden de totale gemiddelde opbrengsten geschat op 43,9 ton/ha. Dit is 6,8% onder het 5-jaarsgemiddelde, maar ongeveer 3 ton meer dan vorig seizoen.

In september schatte de NEPG-landen de oogst nog in op iets boven de 27 miljoen ton. Dit was gebaseerd op proefrooiingen. De uiteindelijke opbrengsten blijken niet overal mee te vallen, waardoor de opbrengst iets naar beneden is bijgesteld.

Voor Groot-Brittannië, waar de oogst altijd later is, zijn er nog geen schattingen beschikbaar en daarvoor is het gemiddelde van 5 jaar gebruikt, maar dit zal waarschijnlijk dicht bij de werkelijkheid zijn. In Groot-Brittannië is 70% van de consumptieaardappelen geoogst. Eind november zullen de eindcijfers voor de 2019 NEPG-oogst worden gepubliceerd.

Oogst laat en nog niet  afgewerkt

De oogst van dit jaar is later dan gebruikelijk door het wisselvallige weer. In september waren alle beschikbare beregeningsinstallaties in gebruik omdat het te droog was en in oktober was het te nat om te oogsten. Vooral in België en Nederland moest het afgelopen weekend nog bijna 60% worden geoogst. Sinds enkele dagen kan de oogst echter opnieuw beginnen en onder normale omstandigheden zal de oogst door de telers veilig worden binnengehaald.

Kwaliteit is aandachtspunt

De kwaliteit is prima, maar extra aandacht en monitoring is nodig tijdens het bewaarseizoen, omdat veel aardappelen in natte omstandigheden de bewaring binnenkomen. In een enkele partij wordt wel een bacterie of schimmel gemeld. Goede ventilatie en drogen is derhalve nodig.

In de afgelopen weken was er sprake van een gestage export naar Polen en landen in Zuid- en Zuid-Oost Europa en deze duurt nog voort. Alle tonnen die weg zijn, zijn tonnen die niet meer beschikbaar zijn voor de EU-5-markt. De verwerkers begonnen hun vraag vroeg dit seizoen. Het prijsniveau heeft een opwaartse trend sinds ongeveer 2 of 3 weken en voor de toekomst zal het afhankelijk zijn van de uiteindelijke definitieve oogst en de kwaliteit tijdens de opslag.

Hogere kosten

Over het geheel genomen merkt de NEPG op dat de productiekosten op het vasteland  zijn gestegen en de komende jaren zullen blijven toenemen als gevolg van meer beregening, hogere oogstkosten door de oogst onder natte omstandigheden en vooral hogere bewaarkosten. Dit als gevolg van de hogere kosten voor alternatieven voor CIPC en voor het schoonmaken van de opslagplaatsen. Hier moet rekening mee worden gehouden voor de contracten die voor de volgende campagne moeten worden opgemaakt. De NEPG adviseert om het areaal in de volgende jaren niet meer uit te breiden. “Als we een normale oogst hebben met het bestaande areaal, zal de markt niet meer in balans zijn”, volgens de secretaris van de NEPG.

oogstraming NEPG okt-2019

Oogstraming NEPG oktober 2019