Vrije voorraad uien iets lager dan vorig seizoen

  • april 16, 2018
  • Uien

Uit de voorraadinventarisatie, die VTA in april heeft uitgevoerd onder haar leden, blijkt dat door de deelnemers 69% van de uien is afgeleverd. Dit ligt ongeveer op hetzelfde niveau als vorig seizoen. Toen was 70% van de uien afgeleverd (zie grafiek 1).

In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 8,5% meer afgeleverd dan vorig seizoen (zie grafiek 2). De absolute voorraad ligt nog wel 13,7% hoger dan vorig seizoen.

Van de voorraad is 29% verkocht (71% is nog vrij). Vorige seizoen was 83% van de voorraad nog vrij. Op basis van absolute tonnen ligt de vrije voorraad 3,1% lager dan vorig jaar. Dit is ongeveer het niveau van het 5-jarig gemiddelde (zie grafiek 3).

      

Vrije voorraad rode uien lager

Uitgesplitst naar rode en gele uien zien we wel enig verschil. Bij de deelnemers met gele uien was 66% van de opbrengst al geleverd, terwijl van de rode zaaiuien 73% van de opbrengst is geleverd. Het percentage geleverd lag bij de gele uien derhalve op hetzelfde niveau als vorig jaar. Bij de rode uien was er vorig jaar 79% afgeleverd.

De vrije voorraad ligt bij de gele uien op 26%. Dit was vorig jaar 30% van de totale opbrengst. Bij de rode uien ligt de vrije voorraad op 12%, terwijl die vorig jaar op 17% lag. Eén en ander is weergegeven in onderstaande taartdiagrammen.

Al met al geen grote verrassingen in deze voorraad-inventarisatie. De grote vraag die bij telers leeft is welk deel van de voorraad nog geschikt is voor normale afzet.